Het geheim dat niemand je vertelt over succes!

juni 22, 2021

Jannis Lootens

Het is nooit klaar, en dat is okay!

Samen met jou ben ik al een jaar op avontuur. Het is ongeveer een jaar geleden dat ik, middenin de coronacrisis, ben begonnen met het schrijven van blogs. Wat een periode is het geweest, twaalf maanden en heel wat ervaring later. Ook hierin met ups & downs.

In gesprekken met ondernemers, start-ups of managers komt vaak naar voren dat men denkt dat bij de ander, bij mij in dit geval, succes komt aanwaaien. Dat het als vanzelf gaat, je geluk moet hebben. Maar ik kan je nu al uit die droom halen: er is veel meer voor nodig dan alleen geluk. Het is doorzetten, hard werken en het gaat echt niet altijd vanzelf.
 
Om succesvol te kunnen zijn, zijn er maar liefst acht vaardigheden te onderscheiden waarmee we concreet aan de slag kunnen. Het zijn vaardigheden die het mogelijk maken om de route te blijven wandelen die je voor ogen hebt. Uit gesprekken met ondernemers, start-ups en managers zijn afgelopen jaar een hele serie blogs geboren met verdieping als het gaat om die vaardigheden.

Succes Wat we vaak denken - Succes = Toeval = Geluk? - Jannis Lootens

In de verschillende processen en uitdagingen is er altijd werk te doen, te leren en/of te optimaliseren. We zijn als ondernemers, als professionals en als mens nooit echt klaar. Heb je het ene achter de rug dan dient het volgende zich alweer aan. Voor mij persoonlijk voelde dat lange tijd als een tekortkoming. Ik voelde mij vaak opgejaagd, want ik wil nog even dit doen en dat doen. Dit brandje blussen, die klus binnenhalen en dat gesprek voeren. En dan? Dan ben ik klaar. Dacht ik. De praktijk blijkt anders. Na het ene komt steeds het volgende. We bereiken een bepaald niveau, waarna het volgende niveau op ons wacht. En daar okay mee zijn maakt je meer ontvankelijk voor het mooie van de dynamiek, uitdaging en motivatie. Het is daarmee niet gelijk klaar, en dat is okay.

06102021 Succes Praktijk

In het afgelopen jaar ontdekten we zeker acht elementen (zie illustratie hierboven) die onderdeel zijn van het proces om succesvol te kunnen worden of zijn. Een proces van constante ontwikkeling. Dat het met de afronding ven een proces niet klaar is heb ik moeten leren. Dat dat okay is. Het vroeg van mij meer te focussen op de marathon en niet aan de lopende band te sprinten. Niet teleurgesteld of ontmoedigd te zijn wanneer de finish geen finish blijkt te zijn maar opnieuw een startschot voor de volgende fase.

We have to recognize what type of game we are playing and then play with the right mindset of the game we are in.” – Simon Sinek

Spel zonder finish

“Infinite games have no finish line and the goal is to keep the game going as long as possible.” Een spel of een wedstrijd zonder finish maakt dat je andere keuzes gaat maken gedurende het spel. Het voorbereiden en lopen van een marathon vraagt andere vaardigheden en tactiek dan bij een sprint. Simon Sinek schreef er een boek over: Infinity game. “We have to recognize what type of game we are playing and then play with the right mindset of the game we are in.”

Mijn ervaring is dat blijven sprinten gedurende een marathon voor niemand vol te houden is. Ook voor mij niet. Blijven kijken naar het hele spel, daar ontvankelijk op in kunnen spelen, maakt dat we meer gaan genieten van het proces. Natuurlijk, daarmee is het niet gelijk klaar. En dat is okay!

Vier succes elementen die mij en lezers veel hebben gebracht:

1. Dromen; Kansen zien en daarop inspelen

Alles staat en valt je houding in processen. Ongeacht de situatie, in ups, maar zeker ook in de moeilijke en uitdagende momenten is je houding wat het tot dan toe ondenkbare mogelijk kan maken. Vaak koppelen we wat we doen aan wie we zijn. Zo is ondernemen naar mijn idee geen functietitel of iets waar je voor moet leren of studeren. Het is een houding. 

In de blog ‘Een ondernemende houding maakt het ondenkbare mogelijk’ beschreef ik hoe die houding ook helpt binnen de verschillende conjuncturen die we meemaken (hoog en laag). En we hebben het allemaal ervaren afgelopen jaar. Het maakt niet uit welk doel je hebt. Of je iets met marketing doet of met techniek, onderwijs of opvoeding. Op de route naar je doel moet je altijd ondernemende stappen zetten om dromen of ideeën mogelijk te maken, door de golven heen.
 
Geen rocket science, I know, maar wel het geheime ingrediënt om door zwaar weer, een crisis, heen te komen. Met een ondernemende houding weet je in te spelen op het moment. Doorgaan ongeacht de uitdagingen. Israel Kirzner (Amerikaans professor in de economie) beschreef de ondernemer als iemand die alert is op kansen en daarop inspeelt. Proactief, tot actie bereid en moedig.

Rm Herstelnaarexpansie Jannis

2. Hard werken: Tegenslag stimuleert groei

Het gezegde luidt: snoeien doet groeien. Groei is vaak lastig, pijnlijk en hard werken. We zijn vaak geneigd dit uit de weg te gaan, omdat het oncomfortabel voelt. En daarbij, groei komt echt niemand aanwaaien. John Maxwell, internationale auteur, spreker en leiderschapsgoeroe, noemt groei zelfs optioneel. Verandering is onvermijdelijk, zegt hij. Groei is niet vanzelfsprekend, het is een optie. We willen allemaal groeien, onszelf ontwikkelen, beter worden. Maar durven we daarvoor het gevecht aan te gaan? Of laten we ons belemmeren door zogenoemde groei-killers? In de gelijknamige blog ‘Groei-killers – the battle is on!’ omschrijf ik dat gevecht. Verandering is onvermijdelijk, echter groei is niet vanzelfsprekend, het is een optie.

Groei heeft vijanden, stelt de Amerikaanse ondernemer, spreker en leiderschapscoach Craig Groeschel. ‘Groei zorgt voor complexiteit en complexiteit doodt groei.’ Groei heeft dus vijanden, zoals een schadelijke mindset, onnodige complexiteit, traagheid door perfectionisme, niet-schaalbare processen en onderontwikkeld leiderschap. Met oog op groei is het erg belangrijk dat je je eigen sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen kent. Het speelveld, zeg maar. Maar ook die van je organisatie of bedrijf. Durf daar eerlijk over te zijn en stappen in te nemen.
De (voor sommigen bekende) SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats, zie illustratie rechts) kan daarbij een hulpmiddel zijn om de informatie en inzichten van jou persoonlijk of je organisatie overzichtelijk en eenvoudig weer te geven.

prioriteiten matrix - Succes = Toeval = Geluk? - Jannis Lootens

3. Discipline: Meer realiseren

Een belangrijk onderdeel van succes is discipline. Iets wat we aan de buitenkant vaak niet zien maar wat van enorme waarde is. In de blog ‘Minder fantaseren, meer realiseren’ beschrijf ik het vijfluik om ideeën, wensen of dromen concreet uit te bouwen. Wat een gave reacties kwamen op deze blog! Je begint met verkennen, je verkent je gedachten, je ontwikkelt een visie. Als je gaat verbeelden, begin je met fantaseren, daarna ga je schetsen, brainstormen. Vervolgens wordt het met visualiseren letterlijk visueel: je tekent, ontwerpt, maakt moodboards. Daarna is het tijd om te organiseren en praktisch aan de slag te gaan: Wat heb je nodig? Wie komen aan boord? Welke afspraken ga je maken? De realisatie volgt: je gaat uitvoeren, optimaliseren, bijschaven en creëren. Dat is realiseren!

Meer realiseren - Succes = Toeval = Geluk? - Jannis Lootens

4. Passie: Van welke boom eet jij?

Groeien, dromen, werken en discipline zijn altijd intensief, en al helemaal het afgelopen jaar! Een jaar waarin alles anders is gelopen dan we hadden verwacht en gehoopt. Tegelijk denk ik ook dat het een jaar was van zuivering, van puurheid, prioriteiten en waarde. Want veel dingen die we altijd voor ‘gewoon’ beschouwden, hebben opeens meer waarde gekregen. 

Een belangrijk principe in deze periodes is wat mij betreft dat ik me laat voeden met vruchten (woorden, informatie en theorieën) van ‘goede’ bomen. Met de blog ‘Aan de vrucht herken je de boom’ deel ik deze gedachte waardoor we gepassioneerd kunnen blijven in uitdagende tijden. Een bewust worden door wie we ons laten inspireren of demotiveren. Kennen we de boom, het hart van diegene die we volgen, waar we naar luisteren of welk advies we aannemen? 
 
Meningen en standpunten an sich zeggen eigenlijk niet zoveel. Sterker nog, ze maken niet echt een verschil. Niet woorden, maar daden, dié maken het verschil. Binnen al onze discussies over standpunten en meningen is het zo belangrijk om naar de de vrucht te blijven kijken. Voor jezelf, maar ook welke vrucht wij geven aan de mensen om ons heen!

Van welke boom eet jij? - Jannis Lootens

Elkaar kennen en (echt) ontmoeten komt voor een standpunt of mening, vind ik. Alleen dan kun je de ander inspireren en zelf geïnspireerd raken en gepassioneerd blijven. We zijn allemaal mensen, met verhalen, ervaringen gedachten en overtuigingen. Soms hoopvol, soms minder. Vaak zit er meer achter onze gedachten en meningen dan we met het blote oog zien. Het kan met van alles te maken hebben en we hebben elkaar nodig in die zoektocht.

Benieuwd wat ik voor jouw kan betekenen?

Neem gerust contact met me op om te ontdekken wat ik voor jou, je merk of organisatie kan betekenen!

Meer kennis?