3 sleutels hoe (zelf)discipline meer glans krijgt
De eerste maand van het jaar zit erop. Volgens onderzoek staan komende week de meeste (goede) voornemens inmiddels weer op een laag pitje. We nemen ons vaak dingen voor en komen er uiteindelijk niet aan toe om het te doen. Je kan het wel uitschreeuwen, we hebben er vaak de kracht niet voor. De focus niet of de discipline.
Ik ontdekte de laatste maand (door er meer over te praten met mensen) dat discipline voor velen toch wel een lelijk woord is. Heel vaak houden mensen er niet van. Ondanks dat iedereen het nodig heeft, vinden we het vaak lastig. Ik zie discipline steeds vaker als het ondankbare zusje van focus.
We kunnen in deze tijd, waar veel routine die we hadden verandert, haar zusje discipline juist goed gebruiken. Om dingen voor elkaar te blijven krijgen, te focussen. Fit te blijven en/of te doen wat nodig of belangrijk is. Wat worden we vandaag snel afgeleid door het enorme beroep dat op ons gedaan wordt van verschillende kanten. Presteren, thuiswerken, social streaks bijhouden, lesgeven, vriendschappen op afstand en allerlei klusjes in en om huis. Vaak tussen alle nieuwsberichten, mailtjes, appjes en pushberichten door.
‘Ik heb er de tijd niet voor’
Wanneer routine minder wordt, doordat vaste gewoonten veranderen, vraagt dat veel van ons. Veel van onze tijd, energie en focus. Het combineren van ouder zijn, professional, thuisonderwijzer, collega en vriend wordt met de dag zwaarder. Het is lastig om dat allemaal aandacht te geven. Focus is daardoor vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren. Ik hoor vaker ‘de tijd vliegt’ en ‘ik heb er niet de tijd voor’. Of: ‘andere dingen vragen al mijn aandacht’.
Gaat de tijd veel sneller deze periode? En kunnen we wel goed genoeg kiezen wat de aandacht te geven? Hoe creëren we volle aandacht waardoor we weer tijd hebben om plannen te realiseren?
Volgens mij hebben we geen gebrek aan tijd. We reizen namelijk veel minder en zijn de laatste weken ook hele weekenden en avonden thuis. Tijd hebben we wel, volgens mij is er meer een gebrek aan het kunnen focussen. Er was al best wat afleiding om ons heen, maar dat is de afgelopen maanden met het wegvallen van routine en regelmaat veel intenser geworden. Kinderen, notificaties, videobellen, werken vanuit de trapkast, inloopkast of de babykamer. Discipline en focus hebben we allemaal nodig en in tijden dat dat niet vanzelf gaat, zullen we dit extra voor onszelf moeten organiseren.
Focus geeft groei
Focus is je concentreren met al je aandacht en middelen (psychologisch, sociaal, fysiek en emotioneel) op de dingen die ertoe doen en die je daadwerkelijk kunt beïnvloeden. Makkelijker geschreven dan gedaan, ik weet het. Maar je laten afleiden door zaken die je niet kunt veranderen ontmoedigen en zullen je uiteindelijk verder frustreren.
Creëer daarom de beste omstandigheden voor jezelf om te focussen. Wat is jouw prikkelarme ruimte? Je concentratie bubbel? Waar kan je dat doen wat je belangrijk vindt zonder afleiding? Je plannen uitwerken, je gedachten de mentale ruimte geven. Waar laat jij je inspireren of waar kun jij mediteren? Doen we dat nog? Ik geloof dat focus een keuze is waarmee je indirect kiest voor bloei, want focus, wat je volle aandacht geeft, groeit.
“Focus; je concentreren met al je aandacht en middelen op die dingen die ertoe doen en die je daadwerkelijk kunt beïnvloeden.”
Onderdompelen in het moment
Ik heb mezelf geleerd om mij op verschillende plekken helemaal onder te dompelen in het moment door me van prikkels maximaal af te sluiten. Denk aan koptelefoon op, muziekje aan, rug naar alle activiteiten. Mail, app en chat uit, mobiel op stil. En een stapel acties om af te werken. Zonder deze acties (b.v. thuis met kinderen om mij heen, verschillende programma’s en notificaties aan) kan ik je garanderen dat ook mijn output heel anders is. Mezelf onderdompelen is niet altijd makkelijk, begrijpelijk, maar wel essentieel. Zeker als het minder vanzelf gaat en er veel van ons gevraagd wordt.
Heeft onze generatie de afgelopen jaren goed genoeg geleerd hoe zich te focussen? En kunnen we dit de komende generatie ook meegeven? Of wordt afleiding ook bij de komende generatie meer en meer een excuus waarom iets niet of niet helemaal gelukt is? We kunnen deze tijd allemaal snel overweldigd raken door alle dingen die van ons verwacht worden, de aandacht die te verdelen is en de prestatie die we willen of moeten leveren. In dit alles hebben we juist (zelf)discipline en focus nodig; niet perse meer tijd. Ik denk eerder dat we priori-tijd nodig hebben. Daarin kunnen we ons meer dan ooit onderscheiden en meerwaarde (blijvend) laten zien. Focus en/of (zelf)discipline is een commitment met jezelf.
“Focus en/of (zelf)discipline is een commitment met jezelf.”
Digitale storm
Wat kunnen we allemaal doen om afleiding te minimaliseren? Om onze prikkelgevoeligheid in goede banen te kunnen leiden? Na mijn periode van burn-out een aantal jaar geleden, heb ik geleerd hoe ik regie kan voeren op het enorme beroep dat op mij en mijn tijd wordt gedaan. Dit begon met de load aan notificaties te minimaliseren, op belangrijke momenten mijn telefoon op vliegtuigstand te zetten en de e-mail uit te zetten. Zo kon ik de taak mijn onverdeelde aandacht geven. Notificaties en e-mail kunnen vandaag de dag vaak de digitale storm zijn die onze aandacht trekt. Soms zelfs opeist. En daardoor kan het ons afleiden van dat wat gedaan moet worden. Dat wat echt belangrijk is.
Om te focussen, hebben we dus een gezonde dosis (zelf)dicipline nodig. Discipline zou ik omschrijven als: het verkiezen van dat wat belangrijk is boven dat wat je (vaak volgens je gevoel) zou willen doen of fijn/leuk vindt om te doen. Zelfdiscipline houdt in dat je jezelf ertoe drijft om dat te doen wat nodig of belangrijk is voor de lange termijn. En ja, dat is niet altijd leuk of fijn, soms is dat ronduit moeilijk en vervelend en bedenken we het liefst excuses om het toch maar niet te doen. Tegelijkertijd vind ik dat we dat van professionals (en volwassenen in het algemeen) mogen verwachten. Net zoals we zelfdiscipline van een topsporter verwachten. We mogen altijd ontvankelijk blijven om te leren.
“Discipline; verkiezen van dat wat belangrijk is boven dat wat je (vaak volgens je gevoel) zou willen doen of fijn/leuk vindt om te doen.”
Naast passie en talent is discipline ook een belangrijke voorwaarde voor groei, bloei, stabiliteit en succes. In combinatie met een helder, uitdagend en aansprekend doel zijn dat essentiële elementen. Topsporters en ondernemers zijn het erover eens: in tijden van crisis vindt er een belangrijke verschuiving plaats. Als alles onder druk komt te staan, wordt discipline belangrijker. Dan geeft discipline glans.
Discipline op waarde schatten
Wanneer we discipline op waarde weten te schatten, krijgt het meer en meer glans. Je zult snel het effect zien. Yes, er is moed voor nodig en de bereidheid om de strijd aan te gaan met jezelf. Wat vind jij belangrijk? In welk gebied van je leven wil je groeien, meer aandacht geven, leren of bloeien? En wat mag dat je kosten? Ben je bereid om de strijd daarvoor aan te gaan? Wat verkies jij om te doen boven wat je leuk vindt? Je tijd is kostbaar. Ga er ook op die manier mee om. Ben Tiggelaar zegt dat zo mooi: ‘Als je een boek per week leest, dan ben je binnen een jaar een expert op dat gebied.’ Maar dan moet je nu wel tijd investeren, lezen & de discipline hebben om dit vol te houden. 🙂
“We overschatten vaak wat we morgen gaan doen en we overwaarderen meestal wat we gisteren gedaan hebben. Maar vandaag is de dag, onderschat de kracht van vandaag niet.”
John Maxwell, een bekende Amerikaanse leiderschapsgoeroe, zegt het volgende: ‘Je leven zal niet veranderen, tenzij jij verandert wat je dagelijks doet. Het geheim van je succes zal worden bepaald door je dagelijkse agenda.’ We onderschatten vaak wat we vandaag kunnen doen. Nu. In dit moment. Vandaag is de tijd om dingen te doen. Leef je leven hier in het heden. Leef in het nu.
Ik denk dat we te vaak overschatten wat we morgen gaan doen en we overwaarderen snel wat we gisteren gedaan hebben. Maar vandaag is de dag. Onderschat de kracht niet van dat wat we dagelijks kunnen doen. Dit is het moment, nu, vandaag is de tijd om dingen te doen.
3 Sleutels
(Zelf)discipline geeft glans, als je moedig bent om de strijd aan te gaan. Ik wil drie sleutels met je delen die helpen om discipline blijvend te omarmen.
1 – Urgent versus belangrijk
In het boek GRIP (aanrader trouwens!) van Rick Pastoor (van Blendle) gaat het oa over prioriteiten stellen. Dat doe je aan de hand van keuzes maken uit: urgent belangrijk, urgent niet belangrijk, niet urgent belangrijk en niet urgent niet belangrijk (zie schema). Vaak geven we de aandacht aan dingen die schreeuwen, die zichzelf belangrijk vinden. Mogelijk zijn die urgent, maar zeg zelf, vaak voor jou of jouw verantwoordelijk niet altijd echt belangrijk.
Iedereen krijgt dezelfde hoeveelheid tijd. Het leven is vaak ongelijk (oneerlijk zouden mijn dochters zeggen), maar dat is niet het geval met tijd. Met tijd hebben we in de regel elke dag allemaal gelijke kansen. Maar de een haalt meer uit z’n dag dan de ander. Wat doen we met onze currency tijd? Laten we die weglopen door extern bepaalde urgentie of ruis? Of geven we het uit aan de gebieden die belangrijk voor ons zijn op de lange termijn?
Eerder deelde ik al dat uit onderzoek blijkt dat we 21% van onze tijd online besteden (wat veel reacties riep dat op trouwens). Van mail, notificaties, sociale media tot e-mail en Netflix. Als je dat optelt kunnen we nog tot 200 werkdagen per jaar extra besteden aan dat wat we echt belangrijk vinden. Hoe gaaf is dat!
2 – Zelfbeheersing en ritme
We acteren momenteel veel op wat we nu voelen en/of ervaren. We kiezen dan meestal niet voor wat belangrijk is op lange termijn. We worden verleid te reageren op prikkels voor de korte termijn. Maar ons gevoel is niet altijd de beste raadgever. Met excuses zijn we geneigd onszelf permissie te geven. De ruimte om langer in bed te blijven liggen, nog een extra serie te kijken, morgen aandacht aan iets of iemand geven of onze boosheid en woede crossmediaal de vrije loop te laten. Niet altijd even beheerst en met het gewenste resultaat.
Belangrijk is ritme te houden, goed voor jezelf en de mensen om je heen te zorgen, met zelfbeheersing. Genoeg slapen, gezond eten, duurzaam trainen (lichaam en geest) om niet gevoelig te zijn voor blessures. Mentaal trainen om veerkrachtig te blijven, vraagt om discipline. We hebben dit nodig in omstandigheden van chaos en stress waarbij het privé en zakelijk continu aanpassen blijft aan veranderende omstandigheden. Dat is waar persoonlijk leiderschap mee begint; zelfbeheersing en regelmaat. Blijf scherp, gedreven, alert en optimistisch. Jij kunt het doen!
3 – Touch and pass
We krijgen allemaal kansen en opties die voorbij komen, soms een paar, soms meerdere. Maar een deel van die kansen en opties is ruis op het moment dat je je aandacht al aan het verdelen bent. Of het ligt buiten je invloed zone. Goed dus om na te gaan: is dit een kans die belangrijk voor mij en mijn doel is of niet? Is het een bal die ik vang? Zo ja, dan is het zaak om te gaan jongleren. Oftewel: touch and pass. De touch is het moment van onverdeelde aandacht in het moment. Dat zijn op dat moment bijvoorbeeld je kinderen, je partner (zonder afleiding), je werk, familie, vrienden, bedrijf, gezondheid en ga zo maar door.
Touch en pass. Raak het moment aan. In het moment geef je alles, gefocused & daarna laat je het los. Dit (gedisciplineerd doen) heeft mij persoonlijk veel bloei en resultaat gebracht. Van het ene moment ga ik naar het andere moment met volledige en onverdeelde aandacht. Het is van grote meerwaarde voor al je contactmomenten. Leg je telefoon dus eens weg tijdens een gesprek, een vergadering of een date night. Zet je notificaties uit en raak het moment ‘hard aan’ voordat je deze weer doorgeeft. Touch and pass.
Vandaag
Overschat morgen niet, start vandaag. En overwaardeer gisteren ook niet. Je bent vandaag wat je gisteren aandacht hebt gegeven, hebt gedaan, gedacht, gekeken, gegeten, gelezen, gesproken, geïnspireerd en lief hebt gehad. Je bent waar je op focuste.
Het is jouw aandacht, focus en discipline. Vandaag is van grote waarde voor morgen, voor dat wat belangrijk is voor jou, je omgeving en je bestemming. Focus. You can do it!
Benieuwd wat ik voor jouw kan betekenen?
Neem gerust contact met me op om te ontdekken wat ik voor jou, je merk of organisatie kan betekenen!