Onze veerkracht als schokdemper

augustus 25, 2020

Jannis Lootens

De kracht van veerkracht

‘Je hart is belangrijker dan je ratio’, zei Steve Jobs ooit in een interview; ‘Als ik naar mijn eigen verleden kijk dan zie ik dat. Soms vraag ik me af of ik met de juiste dingen bezig ben en dan moet ik concluderen dat de ratio er regelmatig naast zit, maar mijn hart niet. Veerkracht is een zaak van het hart, niet van het hoofd.’

Als je een droom hebt of graag iets wilt bereiken, dan heb je o.a. een gezonde dosis veerkracht nodig. Er is lef nodig om door te zetten als de obstakels groter lijken dan je droom en je bestemming nog ver weg lijkt. Gedragswetenschapper en columnist Ben Tiggelaar vroeg zich recent ook af hoe je je veerkracht vergroot en geestelijk overeind blijft in een tijd waarin depressie, stress en burn-out een scherpe stijging laat zien. Volgens hem kun je veerkracht trainen. Over veerkracht lezen is niet voldoende, je moet het vooral gaan doen. Maar waar begin je?

Ik zie veerkracht als schokdempers op reis naar je droom, toekomst of bestemming. Het is goed om af en toe na te gaan of er nog voldoende power in de veren zit. Of ze de hobbels nog kunnen opvangen of dat je zwaardere dempers nodig hebt. Een beetje onderhoud is misschien nodig, of toch een grote beurt. In deze blog wil ik daarover met je van gedachten wisselen.

Veerkracht als Schokdemper - Monteur Jannis Lootens

Superhelden

Als we aan ‘moedig zijn’ denken, dan wordt vaak snel aan superhelden gedacht. Logisch ook wel, superhelden zijn onoverwinnelijk. Als het pittig wordt, dan gaat de held de strijd aan, totdat er succes of winst is. Dat vind ik gelijk het mooie aan moed. Volgens het Cambridge-woordenboek betekent ‘moed’ het volgende: het vermogen om je angst te beheersen in een gevaarlijke of moeilijke situatie. Het Oxford-woordenboek zegt: het vermogen om iets te doen dat iemand bang maakt; moed of kracht in het aangezicht van pijn of verdriet.

Moed is dus niet het ontbreken van angst. Het is verder gaan, ook al ben je bang. Verder gaan, in de wetenschap dat iets anders belangrijker is dan de angst op dat moment. ”

Om moedig te kunnen zijn heb je behoorlijk wat veerkracht nodig. Veerkracht om wanneer je wordt neergeslagen weer op te kunnen staan en door te kunnen gaan. Word je weer neergeslagen, dan sta je nogmaals op. En nog een keer. En weer. Je bent nooit een verliezer wanneer je niet opgeeft. Je hebt pas verloren als je besluit niet langer op te staan. Veerkracht is, naast moed, nodig om te kunnen blijven opstaan en weer door te kunnen gaan. (Wie het zich nog kan herinneren; ‘Tubthumping (I get knocked down)’van Chumbawamba 🙂

Schermafbeelding2020 07 20om183154

Een vangnet van veerkracht

Veerkracht kent volgens mij verschillende kanten die maken dat je het ook daadwerkelijk kunt zijn gedurende de uitdagingen op je reis. Zie bovenstaande illustratie. Samen kun je deze verschillende kanten als een vangnet zien, kijkend naar je fysieke gesteldheid, je sociale netwerk, je emotionele balans, spiritualiteit, financiële balans, je interlect en je (leef)omgeving. Hoe meer het vangnet is gedekt, hoe veerkrachtiger je zult zijn in moeilijke en/of uitdagende situaties. 

Als je bijvoorbeeld fysiek niet veel over hebt (bijvoorbeeld jezelf een 2 of 3 geeft), zal het zwaarder zijn om lichamelijke uitdagingen te doorstaan dan wanneer dit bijvoorbeeld een zeven of acht zal zijn. Dat geldt ook voor het financiële aspect. Hoe waardeer je jouw financiële situatie? Kan die tegen een stootje? Of helemaal niet? 

De vertakkingen rondom de celkern heten dendrieten. Dendriet betekent letterlijk: ‘boom’. De dendrieten, de takken, groeien wanneer we denken. Zo kan een boom mooi tot bloei komen. Maar diezelfde dendrieten kunnen ook krimpen en zelfs loslaten als er aanhoudend hoge niveaus van stress en giftige gedachten geprojecteerd worden. Eindstand: de boom wordt kaal. Volgens dr. Leaf hét bewijs dat je je hersenen dus kunt aanpassen met je verstand, met je gedachten. Je brein is gemaakt om te veranderen, maar het moet gestimuleerd worden om te kunnen veranderen.

De een is veerkrachtiger dan de ander, dat geef ik toe. De een kan meer tegenslag aan dan de ander. Dat is ook heel menselijk en helemaal niet erg. Maar het is niet iets wat feitelijk en onveranderlijk is. Als je al die kanten van het vangnet voor jezelf beoordeelt, dan wordt dus zichtbaar welke punten extra aandacht mogen hebben om je veerkracht te vergroten. Daar kun je dus aan werken, dit kun je trainen. Om praktisch aan de slag te gaan kun je jouw veerkracht op deze manier in kaart brengen. Hoe veerkrachtig wil je zijn, of moet je worden?

Hoop geeft extra veerkracht

Om door de uitdagingen of pijn heen te kunnen blijven kijken naar het doel, heb je een optimistische blik nodig. Vele wijzen zeggen het in verschillende woorden, maar Simon Sinek zei het recent als volgt: “Situaties zijn soms moeilijk of uitdagend, maar optimisme heeft hoop op een goede uitkomst.”

Situaties zijn soms moeilijk of uitdagend, maar optimisme heeft hoop op een goede uitkomst.

We krijgen allemaal met tegenslag of hobbels in de weg te maken, niemand wordt overgeslagen. Maar uiteindelijk gaat het erom hoe je er doorheen gaat en hoe je ermee omgaat. Als je optimistisch bent, dan kijk je uit naar een hoopvolle uitkomst. Hoop hebben én hoop houden geeft een stuk veerkracht. Hoe zwaar en moeilijk je situatie ook is. Ik geloof dat goede hoop en optimisme je veerkracht extra sterkte geeft gedurende de sutiatie. Zowel voor jezelf als de mensen en de teams om je heen.

Schokdempers

Veringen worden gebruikt voor bijvoorbeeld schokdempers. Een schokdemper veert altijd weer terug. Ja, de weg is niet altijd vlak. Ja, er zijn hobbels in de weg. Ja, soms zijn er zelfs gaten in het wegdek. Maar de schokdempers helpen gedurende de reis om de oneffenheden of klappen op te vangen. Veerkracht: jouw schokdemper op reis of naar je bestemming.

Benieuwd wat ik voor jouw kan betekenen?

Neem gerust contact met me op om te ontdekken wat ik voor jou, je merk of organisatie kan betekenen!

Meer kennis?